Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


Μια άρτια οργανωμένη και υψηλού αισθητικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου μουσική βραδιά είχε την τύχη να απολαύσει το Σάββατο που μας πέρασε, πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, στα πλαίσια της 40ης τελετής  αποφοίτησης των σπουδαστών του Ωδείου «Τσακάλωφ». Τα κρατικά πτυχία, απενεμήθησαν στους αποφοιτήσαντες, από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τις αρχές της πόλης μας. Επιπλέον χορηγήθηκαν στους αριστεύσαντες χρηματικά βραβεία, που προσέφερε δια του εκπροσώπου του στα Γιάννενα, το Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη και Λένας Στρέφη Κουτσοχέρα.
Το πρόγραμμα πέραν των τυπικών χαιρετισμών από την πρόεδρο του «Τσακάλωφ» κ. Ασπασία Ζέρβα και τον Δήμαρχο της Κόνιτσας κ. Ανδρέα Παπασπύρου, περιελάμβανε ομιλία από τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας, συνθέτη και μουσικολόγου κ. Βασίλειο Τόλη, με τίτλο «Η ισοπολυφωνία των κομπανιών» καθώς και την ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική τελετή βράβευσης του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου.
Σε ότι αφορά στο μουσικό μέρος του προγράμματος, ο «ΤΣΑΚΑΛΩΦ», μας επιφύλαξε για μια ακόμη φορά μια ευχάριστη έκπληξη, με την συμμετοχή των σωματειακών Ωδείων Άρτας, Κερκύρας και της νεοσύστατης (προ διετίας) Φιλαρμονικής του Δήμου Κόνιτσας, που παρουσίασαν με εξαιρετική δεξιοτεχνία και αρτιότητα, Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.  
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. και ιδρύτρια του «Τσακάλωφ» κ. Ασπασία Ζέρβα αφού απέδωσε, μετά από απαίτηση του κοινού, έναν μουσικό αυτοσχεδιασμό στο πιάνο με την γνωστή σε όλους μας μαεστρία και εκφραστικότητα, επισήμανε τη σπουδαιότητα που έχει η ημέρα της απονομής των πτυχίων για τους σπουδαστές που τους ανοίγει διάπλατα νέους ορίζοντες. Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ ελπιδοφόρα διαπίστωση -μέσα από την συνεργασία των σωματειακών και μη κερδοσκοπικών Ωδείων ολοκλήρου της Ηπείρου- πως στην γωνιά αυτή του Ελληνισμού δεν έπαψε ποτέ να παράγεται τεράστιο πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο, ένα μικρό μέρος του οποίου ευτύχισε να απολαύσει το Γιαννιώτικο κοινό με την παρουσία του Ωδείου Άρτας και της Φιλαρμονικής του Δήμου Κόνιτσας, την οποία διηύθυνε με υποδειγματικό τρόπο ο Χρήστος Γεωργάνος, γέννημα και θρέμμα του «Τσακάλωφ».  
Η ελπιδοφόρα αυτή συνεργασία των σωματειακών Ωδείων Ιωαννίνων, Κερκύρας και Άρτας καθώς και της Φιλαρμονικής Κονίτσης, σε συνδυασμό με  το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θαυμάσαμε όσοι βρεθήκαμε στην εκδήλωση, ας γίνει παράδειγμα προς μίμηση της ηγεσίας μας, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, με στόχο ένα καλύτερο αύριο μέσα από συνεργασίες και συναίνεση.

Γιάννης Β. Δεβελέγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου